Skip to content
Säkerhetsfilm används för att stärka glasets egenskaper mot yttre påverkan.

Säkerhetsfilm för att stärka glas

Säkerhetsfilm används för att stärka glasets egenskaper mot yttre påverkan. Som ett komplement till andra säkerhetsåtgärder fungerar den som ett extra skyddslager på fönster och glasytor. Vi erbjuder företag och offentlig sektor säkerhetsfilm för att förbättra säkerheten i entréer, fönster och glasdörrar.

Glaskrossfilm skyddar mot skärskador

Glaskrossfilm förebygger och minskar risken för personskador vid en eventuell glasskada. Den primära funktionen är att hålla ihop glaset om det går sönder, vilket därmed minskar risken för skärskador. Filmen appliceras på befintliga glasytor och är ett kostnadseffektivt alternativ till att ersätta vanliga fönster med härdat säkerhetsglas. Vår film är godkänd i klass 2B2 enligt standarden SS-EN 12600. Läs mer om detta i frågor och svar längre ned.

Glaskrossfilm
Repskyddsfilm

Fönsterfilm som skyddar mot repor

Repskyddsfilm är en kostnadseffektiv lösning för att skydda glasytor i utsatta omgivningar från repor, klotter och annan skadegörelse. Filmen fungerar genom att agera som ett ytskikt mellan glaset och omgivningen. Den repskyddande filmen är tillverkad av högkvalitativa material som är särskilt utvecklade för att vara slitstarka och resistenta mot yttre mekanisk påverkan. Om fönsterfilmen skulle bli skadad eller repad, kan den enkelt tas bort och bytas ut utan att det påverkar glaset under.

Vad är BBR

BBR är en förkortning för Boverkets byggregler. Dessa regler är utformade för att säkerställa att byggnader är säkra, hälsosamma och funktionella för sina användare. Byggreglerna innehåller bestämmelser om bland annat konstruktion, ventilation, energianvändning, brand- och personsäkerhet, samt tillgänglighet. Regelverket uppdateras regelbundet för att återspegla nya kunskaper, tekniska framsteg och förändrade samhällskrav. BBR är en viktig referens för alla inblandade i byggprocessen, inklusive arkitekter, ingenjörer, byggnadsföretag och myndigheter. Regelverket  används som en vägledning för att skapa säkra byggnader i Sverige.

Regler för glas i byggnader

I Byggreglerna (BBR) finns detaljerade bestämmelser kring användningen av glas i byggnader. Dessa regler är utformade med fokus på att säkerställa personers säkerhet och omfattar olika aspekter av byggnadsdelar och fast inredning. Reglerna i BBR är tillämpliga på oskyddade glasytor som är placerade på ett sätt som möjliggör kontakt med dem. Tre huvudsakliga risker behandlas särskilt. Sammanstötning: Reglerna tar hänsyn till risken för att personer kan stöta emot glasytor och fastställer krav för att minimera denna typ av olycksrisk. En lösning kan vara kontrastmarkeringar. Fall genom glas vid höjder: Det finns bestämmelser som syftar till att förhindra fall genom glasytor, särskilt när det gäller platser med höjdvariationer. På oskyddade glas kan detta åtgärdas med säkerhetsfilm. Skärskador: BBR-reglerna adresserar även risken för skärskador i samband med glasytor och fastställer normer för att minimera denna typ av skaderisk. Genom att definiera och fastställa dessa regler strävar BBR efter att skapa en tryggare och säkrare användning av glas i byggnader. Läs gärna mer om säkerhet vid användning av glas i byggnader på Boverkets hemsida. Vi erbjuder säkerhetsfilm som uppfyller Boverkets krav enligt SS-EN 12600.

Vad är SS-EN 12600?

I Sverige står “SS” för “Svensk Standard”. När du ser “SS-EN” följt av ett nummer, indikerar det att den specifika standarden har antagits som en svensk standard baserad på en europeisk standard (EN). Genom att utföra specifika tester och klassificeringar skapas en tydlig ram för att bedöma glasprodukters säkerhet.  SS-EN 12600 är en europeisk standard som specificerar kraven och provningsmetoderna för glasets stöt- och fallmotstånd.

Vad är klass 2 i SS-EN 12600?

Klass 2 är jämförbar med en situation där mer kraft eller påverkan appliceras på glaset än vad som kan uppstå när en vuxen person går in i en glasdörr. Det är emellertid mindre än den kraft som skulle genereras vid ett bestämt försök att forcera glaset genom att springa rakt emot det. Glaskrossfilm är designad för att hålla samman glaset vid en eventuell kross, vilket hindrar glassplitter från att spridas och minskar risken för skärskador.

Säkerhetsfilm till industri och kontor

Vid incidenter där glas utan skyddsfilm krossas, krävs ofta lång tid för sanering och reparation, vilket kan leda till produktionsstopp och förseningar i verksamheten. Med säkerhetsfilm stannar en stor del av glasfragmenten fast på filmen, vilket förenklar och snabbar upp processen med att städa och sanera. Detta innebär att arbetsplatsen kan återställas till normal drift på kortare tid, vilket i sin tur ger minskad störning och tidsbesparing.

Säkerhetsfilm i skolor

I utrymmen där barn kan befinna sig, såsom förskolor eller skolor, finns det  övergripande krav för utformningen av glasytor för att säkerställa barns säkerhet. Begreppet “utrymmen där barn kan befinna sig” hänvisar till rum, delar av rum eller andra områden där barn i förskoleåldern förväntas kunna vistas eller där de potentiellt kan uppehålla sig utan kontinuerlig tillsyn av vuxna. Om avståndet från glasytans underkant till golvet eller marken är mindre än 0,8 meter, bör särskilda åtgärder vidtas. När det gäller dörrar och fönster i skolor och förskolor bör glasytor vara skyddade genom användning av härdat eller laminerat glas. Om detta saknas så kan det åtgärdas med en säkerhetsfilm som uppfyller klass 2B2 enligt standarden SS-EN 12600, krav på skydd mot fall genom glas. Vi erbjuder utskärning samt montage av godkända säkerhetsfilmer. Även film för skydd mot inbrott.

Glaskrossfilm särskilda boenden.

Glaskrossfilm på oskyddat glas är en klok åtgärd för att öka säkerheten för boende och personal på särskilda boenden. Glasfilmen fungerar som en barriär och håller glaset samman om det spricker eller utsätts för påfrestning. Detta bidrar till att förhindra skärskador i händelse av en krossad glasruta. Skyddsfilm kan även monteras på speglar. Sammanfattningsvis så kan säkerhetsfilm på glas hjälpa till att förhindra skador och skapa en tryggare miljö genom att förstärka glasets styrka och motståndskraft.

Glas i äldre byggnader

Innan den 1 juli 2009 var det tillåtet att använda vanligt, 4 mm tjockt planglas i fönster och dörrar i bostäder, oavsett hur nära glaset var golvet, så länge glaset var högst 1 meter brett. På grund av detta är glas i bostäder från före 2009 ofta inte härdat säkerhetsglas, utan vanligt glas. Det kan därför vara svårt att avgöra om en äldre glasruta är säkerhetsglas eller inte, särskilt om glaset saknar märkning. Dessutom kan säkerhetsglas från den tiden vara av varierande kvalitet. En glasmästare kan använda polariserat ljus för att kontrollera om glaset är härdat

Vad kostar säkerhetsfilm

Kostnaden för säkerhetsfilm baseras på vilken typ av film som skall användas. En annan faktor för att ta fram en prisuppgift är mängden film som behövs samt hur avancerat montaget av filmen är. Fyll gärna i en offertförfrågan och beskriv ert projekt. Vi återkopplar skyndsamt med en offert.

Om oss

Vi erbjuder fönsterfilm i form av frostat glas film, kontrastmarkeringar och säkerhetsfilm.

Våra tjänster

Montering av frostat glas film.
Montering av kontrastmarkeringar.
Montering av säkerhetsfilm.

Kontakta oss

OsvPlus AB
Telefonnummer: 08-37 27 80

E-post: info@fonsterfilm.se

Öppet: Vardagar 08-18

Cookies & Integritet

Back To Top